Saturday, 12 March 2011

Memaafkan kecurangan


Perit sekali apabila diri dicurangi. Perasaan itu bagaikan menusuk seluruh jiwa dan raga. Hati pula, tertanya-tanya mengapakah harus ianya terjadi. Hanya insan yang pernah dicurangi bisa merasakan perasaan itu, bisa memahami segalanya. Sehinggakan ada yang nekad untuk membalas dendam, dan membunuh diri serta melakukan pekara yang dilarang agama.
Mengapakah insan, sanggup melakukan kecurangan? Sedangkan insan mempunyai akal dan fikiran untuk membezakan apa yang baik dan tidak. Tidakkah mereka takut akan pembalasan? Sungguh meyedihkan kerana wujudnya insan sebegini.

Insan, megertilah bahawa setiap yang terjadi mempunyai hikmah tersendiri. Hikmah yang cukup indah yang bisa menyembuhkan luka di hati. Sinar cahaya akan tiba tanpa kita sedari. Yakinlah bahawa, Allah tidak akan memberi dugaan dan ujian pada hambanya di luar kemampuan hambanya itu sendiri.

Setelah dilukai, pasti susah untuk kita memaafkan dan menerima kembali pasangan kita itu, apatah lagi untuk melupakan kecurangan tersebut. Namun, kita haruslah beringat bahawa memaafkan seseorang adalah perkara yang mulia. Dan kita sebagai manusia biasa tidak layak untuk menghukum apatah lagi tidak memberi kemaafan. Sedangkan Allah Maha Pengampun, inikan kita hambanya. Untuk memberi hukuman, jauh sekali. Kita serahkan pada Allah yang Maha Adil.
Kita mungkin dapat memberi kemaafan pada setiap kecurangan, namun untuk melupakannya mungkin mustahil. Apa yang patut kita lakukan adalah memberi peluang, menjadikan perkara tersebut sebagai ikhtibar serta berdoa. Ingatlah, kita ada Allah. Allah adalah sebaik-baik tempat untuk kita mengadu dan berharap. Allah tidak akan mengecewakan kita.
 Allah senantiasa berada dengan manusia yg sabar akan ape jua ujian..ingtlah.kbhgiaan yg hakiki datang daripada kepahitan yg dalam..
kepada SI DIA...mungkin aku pernah membuatkan dirimu rasa tidak berharga..mungkin juga aku telah mencurangi diri kau dengan sengaja..maafkanlah aku..mungkin dulu aku buta..aku melihat segalanya mngikut nafsu,tidak memikirkan apa yang bakal berlaku..aku sedar dan aku insaf d atas segala perbuatan aku kepada kau..mngkin inilah caranya Allah mnyedarkan aku bahawa wanita itu bukanlah sekadar tempat permainan..kini aku telah sedar menginsafi segala perbuatan aku yg tkutuk itu..berikanlah aku peluang untuk mengubati luka yg tlah aku lakukan..berikanlah pluang kepada aku untuk mengenali erti setia..aku percaya kaulah seorg wanita yg gagah yg dapat menggubah aku,memimpin aku utk mengajar aku..kau wanita mulia di sisiku..

Kebahagiaan hakiki dan abadi memerlukan pengorbanan yang tidak kita jangkakan,
Bersabarlah dirimu dengan segala kerenahku,
Pimpinkanlah aku ke jalan yang benar agar ku dapat bersama denganmu,
Jangan sesekali kau melepaskan genggaman tanganku kerana halangan yang bakal kita tempuhi,
Bersabarlah kita bersama,
Allah senantiasa berada bersama orang yang bersabar..

4 comments:

 1. prnh curang ka nih ? ish3,, xD

  ReplyDelete
 2. penah..kt sseorg tue..arap dy leh tme blek..

  ReplyDelete
 3. atas bukn men suh maafkan~
  upeny prnh curang~

  ReplyDelete
 4. manusia tidak lari dari kslapan
  mgkin itu cara allah ingin mmbuka hati pntu aku utk setia kepadanya

  ReplyDelete